Czy Atol nada się do sałatki, a może użyć Jaworka? Anula lepszy duet stworzy z makaronem, czy też z szynką na kanapce? Wszystkie są idealne do kanapek, sałatek, duszone, smażone czy też nadziewane, bo pomidory są smaczne i zdrowe. Można je też znaleźć w gotowych produktach, jak sosy w słoikach Knorr. Choć to dania gotowe, sprawdzają się też, gdy mamy ochotę pofantazjować w kuchni.
Pomidorowy zawrót głowy
Od lipca do października na straganach mienią się liczne gatunki pomidorów. Ich odmian jest tyle co jabłek, a może nawet więcej. Okrągły Atol i Anula, żebrowany Harnaś lub Faworyt, a może podłużny Kmicic – to nazwy tylko kilku z nich. Które pomidory najlepiej nadają się do kanapek, sałatek i innych dań? Czy to okrągłe, podłużne, żebrowane, czy też malutkie cherry – wszystkie nadadzą potrawie charakterystyczny aromat. Pomidory urozmaicą danie kolorem i wzbogacą je o ważne składniki odżywcze np. likopen. Okazuje się bowiem, że obfitują w witaminy, składniki mineralne i mają niską wartość energetyczną.
Wybierając się na zakupy, warto pamiętać, że do sosów, kanapek oraz zup najlepiej dodać pomidory okrągłe: Anula, Gigant czy Jawor. Sałatki i marynaty dobrze urozmaicą pomidory podłużne jak Kmicic, zaś te koktajlowe – przeważnie zjadane w całości – idealnie skomponują się z każdą potrawą jako jej ozdoba np. pomidory cherry – Koralik. Jeśli jednak zależy nam na uzyskaniu słodkiego smaku potrawy, wtedy najlepiej sięgnąć po pomidory okrągłe. Słyną one ze swego delikatnego aromatu i lekko pofałdowanych kształtów... Odmiana podłużna charakteryzuje się intensywnym smakiem, jednak najbardziej aromatyczne są pomidory żebrowane. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się popularna malinówka. Koktajlowe (znane również jako Cherry) najłatwiej rozpoznać. Ta odmiana znana jest z małej wielkości oraz swego słodkiego smaku.
Sosy z pomysłem
Potrawą, która niewątpliwie zalicza się do najbardziej znanych dań pomidorowych, jest spaghetti bolognese. W niej pomidorów nigdy za wiele. Ale przygotowując danie z pomidorami warto sięgnąć po gotowe rozwiązanie. Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr choć wymaga jedynie podgrzania, można przyrządzić według własnego pomysłu, dodatkowo wzbogacając go ulubionym pomidorem lub innymi dodatkami. Dziś Spaghetti ma być słodko-kwaśne? Wystarczy dodać kilka pomidorów podłużnych. Gdy jednak zapada decyzja „Na słodko!”, do wyboru jest malinówka. Ponieważ odkrywanie zupełnie nowych smaków to sama przyjemność, marka Knorr proponuje też inne warianty smakowe. Sos Śmietanowo-Pomidorowy, Toscana oraz Hiszpański, mają kremową konsystencję, pomidorowy aromat i nowe, nieznane w polskiej kuchni smaki. Można je urozmaicać według indywidualnych potrzeb, odkrywając własne niepowtarzalne kombinacje smakowe.