marynowanymi ogórkami, grzybkami, śliwkami, gruszkami czy naleśnikami z powidłami ze śliwek lub jabłek. Słodkie przetwory są nieocenione jako dodatek do przekładania ciast i tortów, poza tym przypominają nam lato, gdy na zewnątrz robi się zimno…. Przetwory wytrawne i pikantne są nieocenionym dodatkiem do mięs, wędlin, pieczeni, czy po prostu kanapek. Teraz jest czas na to, by wykorzystać bogactwo smaku z sadów, pól, lasów i zamknąć je w słoikach.
Ocet to najważniejszy składnik marynat stosowanych do konserwowania owoców i warzyw. Smak i jakość octu decyduje o smaku przetworów. Kamis oferuje bogaty wybór octów najwyższej jakości: Ocet Winny z Białego Wina, Ocet Winny z Czerwonego Wina, Ocet Winny Ziołowo-Czosnkowy, Ocet Winny Cytrynowy, Ocet Jabłkowy Staropolski. Octy Kamis to produkty w pełni naturalne – nie barwione i bez sztucznych dodatków. Mają 6-procentowe stężenie – a, to najzdrowsze, najlepiej przyswajalne zaawansowanie kwasowości. Jest przyjazne dla organizmu człowieka, a jednocześnie odpowiednie do nadania właściwego smaku przyrządzanym potrawom, marynatom.
W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki. Ponadto octy oczyszczają organizm, poprawiają trawienie i przyspieszają spalanie tłuszczów. Najnowszym produktem w kolekcji octów Kamis jest Ocet Jabłkowy Staropolski. Powstaje wedle tradycyjnej receptury z dojrzałych, polskich jabłek, poddanych procesowi naturalnej fermentacji. Unikalny smak i aromat to zasługa kompozycji aromatycznych przypraw: ziela angielskiego, goździków i liści laurowych. Jak donoszą źródła medycyny naturalnej, Ocet Jabłkowy posiada właściwości lecznicze i odchudzające. Dodanie go do potraw sprawia, że zawarte w nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, a on sam - wspaniałym i niedrogim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów i ułatwiającym proces trawienia.
Ocet Winny z Białego Wina Kamis jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Stanowi doskonałą bazę dla wszelkiego rodzaju marynat. Poprawia również smak sałatek, surówek, galaretek, czerwonego barszczu i potraw słodko-kwaśnych.
Ocet Winny z Czerwonego Wina Kamis jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Ocet winny dodaje się do marynat, w których moczy się wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, a także do różnego rodzaju przetworów. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek z czerwonej kapusty i buraczków.
Ocet Winny Ziołowo-Czosnkowy Kamis, powstał na bazie octu z wina białego, wzbogacony jest dodatkiem ziół i ząbków czosnku. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi służy nie tylko jako dodatek do surówek i sałatek, ale również jako przyprawa do galaret i różnych potraw słodko-kwaśnych.
Ocet Winny Cytrynowy Kamis to doskonały dodatek do potraw z ryb, np. ryby w galarecie czy ryby po grecku, do zakwaszania galaret mięsnych oraz zup (np. barszczu czerwonego). Świetnie sprawdza się jako baza sosów sałatkowych typu winegret i jako składnik marynat do ryb, mięs i drobiu, niezastąpiony jako baza zalew do przetworów warzywnych i owocowych.
Octy winne: z białego wina, z czerwonego wina, rekomendowana cena na półce: 6,55 zł Octy smakowe: ziołowo-czosnkowy, cytrynowy, staropolski, rekomendowana cena na półce: 6,99 zł