Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 30 ml esencji herbaty „After Eight”
- pokruszona gorzka czekolada
|
Wykonanie
Pokrusz czekoladę, oddziel żółtka od białek, następnie żółtka utrzyj z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, wymieszaj ze szklanką jogurtu naturalnego. Białka ubij na sztywną pianę, pół szklanki śmietany kremówki schłodź, po czym również ubij. Białka, śmietanę i ¾ pokruszonej czekolady dodaj do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszaj, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Pamiętaj żeby mieszać lody co jakiś czas. Przed podaniem posyp lody resztą pokruszonej czekolady.
Domowe lody After Eight to świetny pomysł na lekki, chłodzący deser. Przy przygotowywaniu domowych lodów należy pamiętać o tym, że konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników, ale przede wszystkim od sposobu mrożenia. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie, gdy przy ściankach tworzy się twardsza warstwa. Kilkakrotne mieszanie w trakcie zamrażania jest niezwykle ważne, aby uzyskać gładką konsystencję lodów.