w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Modne przekąski
data publikacji: 11-08-2008 r.
Poza modą na tak zwane snacki, którą proponuje nam kulinarny rok 2008, znów stają się modne przekąski.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Hors d'oeuvre, antipasto, entrée, jak sama nazwa wskazuje, spożywamy przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Jednak ostatnio coraz częściej zdarza się, że przekąski nowej generacji proponowane są jako danie główne. Są to drobiazgi bardziej obfite lecz jednocześnie zdrowe i lekkostrawne, w wariantach także do 100 kcal. Poza klasycznymi zakąskami, na przykład włoską bruschettą z Pomidorami krojonymi Podravki, coraz głośniej jest także o etno-snackach. Kus-kus na szybko, polenta z parmezanem, prażone sardele, sushi, imbirowy chleb itp. Podajemy je gdy zapraszamy przyjaciół, organizujemy domowe uroczystości, podczas otwarcia wystaw, pokazów mody. Jednym słowem tam, gdzie pojawiają się smakosze poszukujący różnorodnych wrażeń kulinarnych.

Skąd wzięła się popularność tych drobnych pyszności? Stała się następstwem mody na potrawy z kuchnia świata i zdrowe odżywanie. Ponieważ przekąski są zazwyczaj wielkości kęsu, umożliwiają nam zebranie rozmaitych doświadczeń kulinarnych
w krótkim czasie i bez zbytniej obawy o figurę. Ich zaletą jest to, że mogą być spożywane zawsze i wszędzie, a przyrządzane ciekawie i z pomysłem. Do ich przygotowania używamy warzyw, mięs, ryb, krewetek, ziół, owoców i wyobraźni kulinarnej. Aby nieco ułatwić sobie pracę korzystajmy z najwyższej jakości produktów gotowych – zarówno wędlin jak i przygotowanych wstępnie warzyw czy owoców. Dobrym przykładem są tu Pomidory krojone Podravki z dodatkami typu czosnek i oliwa, czarne i zielone oliwki, bazylia i oregano lub bez dodatków. Kartonik tych pomidorowych przetworów wraz z bagietką, mozzarellą, świeżym pieprzem i liskami bazylii wystarczy aby w mgnieniu oka przyrządzić pyszną, włoską bruschettę.

Choć przekąski nie wymagają ścisłego przestrzegania przepisów warto poznać ogólne zasady ich przyrządzania. Odstępstwa są dozwolone dopiero wtedy, gdy poznamy smaki, produkty i możliwości ich wzajemnego komponowania, a także gdy gościmy osoby przychylne kulinarnym eksperymentom.

W zależności od pory roku, serwujemy przekąski ciepłe lub zimne. Jeżeli serwujemy również dania główne, ciepłe przekąski towarzyszą zwykle daniom ciepłym, zimne - daniom chłodnym. Przekąski i dania główne nie powinny być do siebie zbyt podobne, co jest najczęstszym błędem przy wyborze potraw podczas układania menu. Powinniśmy także pamiętać o smakowej równowadze: pikantny-łagodny, gorzki-słony, ostry-słodki itd.

Przekąski zapowiadają ton dania. Najlepiej jest rozpocząć od smaków łagodnych, stopniowo przechodząc do coraz bardziej intensywnych. Danie rustykalne zapowiadają przekąski w tym właśnie stylu, zaś przekąski minimalistyczne to wstęp do dań prostych. Kiedy już ustalimy menu i dobierzemy smaki, pozostaje nam jeszcze tylko wizualnie wzbogacić dania bufetowe, dodać im koloru i natchnąć nowym życiem poprzez elementy dekoracyjne z warzyw, świeżych ziół i suszonych owoców.

autor: / źódło: / opracowanie:
Podravka
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



przejdź do tematu Modne przekąski aby komentować bezpośrednio na forum.

tosia23 napisała: (w dniu: 11-08-2008 20:19)
już się robie głodna... uśmiech


zaloguj się aby napisać własny komentarz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB