Pomysł na maki z pieczonym łososiem pochodzi z tradycyjnej japońskiej kuchni gorącej. Są one modyfikacją dania salmon teriyaki. Bazą jest ryż oraz pieczony łosoś, podawane z prażonym sezamem i odrobiną majonezu. Całość polana jest wyśmienitym sosem teriyaki, nadającym potrawie charakterystyczny, słodkawy smak. Receptura sosu jest indywidualnie przygotowywana przez kucharzy specjalizujących się w kuchni japońskiej. W Yamato o odpowiednie proporcje składników teriyaki dba mistrz sushi, Sławek Wasilewski.
„Receptura sosu to pilnie strzeżona tajemnica każdego kucharza. Od użytych w sosie proporcji składników zależy, jak całą potrawę odbiorą kosztujące ją podniebienia” – mówi Sławek. O wyjątkowości sosu decyduje między innymi proces jego powstawania. Charakterystyczne jest to, że sos powstaje i „rozwija się” wraz z restauracją, można nawet powiedzieć, że jest jej duszą. To długotrwały i szlachetny proces. Na bazie pierwszego sosu powstaje kolejny, który dolewa się potem do starego. Na tej podstawie powstaje następny, a jego resztki zlewa się do źródła, z którego się zrodził. I tak w nieskończoność. W ten sposób sos osiąga jedyny w swoim rodzaju smak i charakter, niczym długo leżakujące wino.