Lato to czas biwaków, spotkań, odpoczynku i przede wszystkim relaksu na świeżym powietrzu. Pogoda sprzyja, więc bez względu na to czy relaksujemy się na wyjeździe czy we własnym ogródku lub na działce, warto zorganizować imprezę i zaprosić na nią przyjaciół lub towarzyszy letniego wypadu. Impreza na świeżym powietrzu to świetny pomysł na letnie spędzenie wolnego czasu w dobrym towarzystwie. Jeżeli chcesz zorganizować taką imprezę nie musisz wkładać wiele wysiłku w przygotowania szczególnie te kulinarne. Lato sprzyja grillowaniu, a przygotowanie uczty grillowej nie jest czasochłonne. Dobrym pomysłem na imprezowy napój jest poncz. Poncz to mrożony lub gorący napój alkoholowy rodem z Indii W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny, dowolnego owocu oraz wina, teraz poncz przygotowuje się z różnych alkoholi i dodatków. Napój ten jest bardzo popularny we Włoszech, Hiszpanii i Francji.
Poncz przygotowuje się od razu dla większej liczby osób i podaje w wazie z chochelką. Letnią porą mrożony poncz jest idealnym napojem orzeźwiającym nie dość, że świetnie smakuje to podany w szklanej misie z dodatkiem owoców i lodu doskonale się prezentuje. Oto przepis na poncz „ Hawajskie Delicje”. Istotnym składnikiem tego ponczu jest herbata „Hawajskie Delicje” z herbaciarni „Czas na Herbatę”. Jest to czarna herbata z kawałeczkami papai i ananasa. Jej wyraźny owocowy, tropikalny smak nadaje i wypełnia smak ponczu. Zawarte w niej kawałki owoców warto oddzielić po zaparzeniu od fusów i dodać je potem do wazy z ponczem.
Przepis:
- 150 ml mocnej herbaty – Hawajskie Delicje
- 100 ml soku ananasowego
- 200 g kawałków ananasa
- sok z jednej cytryny
- 80 ml rumu
- 1 butelka czerwonego wina
- 50 ml sherry
- 100 g cukru
|
Włóż ananasa do misy ponczowej i polej sherry. Zostaw na 2 godziny. Zaparz mocną herbatę „Hawajskie Delicje” „Czas na Herbatę” oddziel fusy. Do misy ponczowej dodaj herbatę i cukier, czerwone wino, rum oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Rozłóż na wierzchu kawałki ananasa i dodaj lodu.