Składniki:
- 1,5 kg cukru
- 2 szklanki naturalnego, świeżo wyciśniętego soku z jabłek
- 6 dużych jabłek, najlepiej antonówek
- 6 dużych gruszek, najlepiej klapsów
- 20 dag rodzynek
- kilka kropli migdałowego aromatu do ciast
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
|
Przygotowanie:
Do miseczki z woda wsyp kwasek cytrynowy. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w pół plasterki i od razu włóż do naczynia z kwaśną wodą, aby nie ściemniały. W szerokim, płaskim rondlu ugotuj syrop z soku jabłkowego, cukru i cukru wanilinowego. Gdy syrop zacznie wrzeć, wkładaj do niego małymi partiami dokładnie osączone jabłka. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia konfitury doprowadź do wrzenia, dodaj wypłukane rodzynki, kilka kropli aromatu migdałowego, pokrojone w kostkę gruszki i całość smaż na małym ogniu przez 10 minut, do momentu zagotowania. Odstaw do następnego dnia. Trzeciego dnia konfitury smaż na niewielkim ogniu aż staną się szkliste, gęste, o barwie ciemnego miodu, z owocami zawieszonymi w syropie. Gorące konfitury przełóż do idealnie czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zamknij.