|
Abyś już zawsze mogła czuć się swobodnie w różnych sytuacjach przy stole, zapoznaj się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi podawania wina.
Po pierwsze z czym podawać
Jeśli planujesz podjąć swoich gości rybą, wieprzowiną, daniem z drobiu, deską serów lub włoską zapiekanką z makaronu, ich idealnym dopełnieniem będzie białe wytrawne wino. Aby w pełni móc docenić jego smak i aromat, należy przed podaniem schłodzić je do temperatury 8-12 °C.
Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół polędwicą z chrzanem, krwawym befsztykiem lub potrawą z wołowiny? Zaserwuj je koniecznie z czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Temperatura trunku nie powinna przekraczać temperatury pokojowej – optymalna to 16-18°C.
Jeśli lubisz ekstrawagancję, możesz zaproponować swoim znajomym bażanta lub indyka przyrządzonego w oryginalny sposób. Potrawy te najlepiej komponują się z winem różowym (rosé). Jeżeli akurat nie masz go pod ręką, możesz go zastąpić lekkim białym półwytrawnym winem. Do deseru wybierz wino półsłodkie białe lub czerwone, tokaj, wino musujące słodkie lub półsłodkie.
Pamiętaj również, że jeżeli użyjesz wina do jakiejś potrawy lub sosu, powinno ono być później podane do stołu, ponieważ nie należy zmieniać gatunków.
Po drugie odpowiednie szkło
Każde wino należy podawać w odpowiednich kieliszkach. Kieliszek do wina białego powinien mieć cienkie ścianki i cienką długą nóżkę. Jest mniejszy od kieliszka do wina czerwonego, kształtem zbliżony do kwiatu tulipana.
Kieliszek do wina czerwonego ma natomiast krótszą nóżkę i jest nieco bardziej pękaty niż kieliszek do wina białego. Zazwyczaj ma pojemność od 110 do 150 ml. Jeśli lubisz klasykę, z pewnością przypadną Ci do gustu kieliszki z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Są kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła.
|