|
zbilansowanym, stanowiącym bogate źródło składników odżywczych, a przez to idealnym na zimowe chłody. Żurek czy zupa szpinakowa, w pięknej wazie i bulionówce marki Villa Italia, będzie sycić wszystkie zmysły.
Tradycyjnie
Gdy będziesz mieć wolne popołudnie i z nostalgią wspomnisz domowy obiad z dzieciństwa, zmobilizuj się i przygotuj zupę jak zza dawnych lat. Żurek jest tradycyjną polską zupą, wcale nie tak trudną do przygotowania jak może Ci się wydawać. By był on rzeczywiście taki jak z przepisów naszych babć, warto samemu przygotować wywar na żur.
Dwie szklanki razowej mąki żytniej zalej wrzącą wodą, a gdy ostygnie, dolej litr letniej wody i włóż skórkę chleba razowego. Następnie zostaw go w ciepłym miejscu na trzy dni. By przygotować właściwy żurek do trzech szklanek wody dodaj podsmażoną cebulę, czosnek i sól. Włóż kiełbasę i boczek, gotuj na małym ogniu do miękkości. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w drobne krążki, potem włóż z powrotem do zupy. Wlej żur, wsyp majeranek do smaku i zagotuj. Zdejmij z ognia, połącz ze śmietaną. Ugotuj jajka i pokrój je na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą.
Możesz też ugotować ziemniaki, przełożyć do oddzielnej miseczki, polać tłuszczem ze skwarkami i zaserwować razem
z żurkiem. Dopełnieniem tak perfekcyjnie przygotowanego żurku będzie elegancka zastawa stołowa. Kolekcja Renesans marki Villa Italia to porcelanowa zastawa stołowa, która została stworzona na uroczyste i wykwintne okazje. Jej brzegi zdobione są platyną z misternym roślinnym żłobieniem oraz wykończone delikatnym złotym obramowaniem. Będzie z pewnością podobać się wszystkim ceniącym tradycyjne kształty i klasyczne wzornictwo naczyń.
|