|
1. Ogranicz spożywanie jasnego pieczywa, zastąp je ciemnym pieczywem pełnoziarnistym,gdyż zawiera witaminy z grupy B, składniki mineralne i błonnik.
2. Nawet w Święta nie rezygnuj z produktów bogatych w błonnik jak kasze, soczewicę, fasolę, ziarna, ryż brązowy czy. Te zdrowe dodatki urozmaicą każdą wieczerzę.
3. Eksperymentuj w kuchni – zastosuj świeże zioła, które nadają potrawom wyrazistego smaku, ale w przeciwieństwie do soli, nie podnoszą ciśnienia tętniczego krwi.
4. Unikaj masła, zawiera tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Zastąp je np. margarynami wysokiej jakości, wzbogaconymi w sterole roślinne - naturalne składniki olejów roślinnych. Sterole hamują wchłanianie cholesterolu z jelita cienkiego do krwi, a w szczególności redukują stężenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i nie wpływają na poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi.
5. Zrezygnuj ze smażenia potraw na rzecz przygotowywania ich na parze, dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze i nie będą zawierały tłuszczu użytego do smażenia, którego większość wchłania się do smażonej potrawy.
6. Święta to znakomita okazja do wzbogacenia swojej diety o ryby morskie, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki lub tuńczyka - bogate w tłuszcze Omega 3. Najbardziej wartościowe są te przyprawiane ziołami i pieczone.
7. Zaczynaj posiłek od warzyw lub sałatek, które nie tylko dostarczają niezbędnych mikroelementów i witamin, ale także zmniejszą apetyt na tuczące przysmaki.
8. Także w święta staraj się jeść regularnie 5 niewielkich posiłków dziennie.
9. Przygotuj wraz z dziećmi pyszne sałatki owocowe – pozwolą Twojej rodzinie zapomnieć o ciastach, kremach i lodach, zawierających duże ilości cukru.
10. Wolny czas to również okazja do wypróbowania nowych form aktywności, takich jak jazda na łyżwach czy narty biegowe. Mniej wymagającym polecamy rodzinny spacer, na którym można zorganizować bitwę na śnieżki. – w ten przyjemny sposób spalimy kalorie i wzmocnimy serce.
|