|
W badanych wodach oceniano:
- sposób oznakowania etykiety
zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych); określono zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie
- bezpieczeństwo zdrowotne w tym
zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo; utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi; zawartość ozonu, będącego pozostałością po procesach napowietrzania (uzdatniania wody); jakość mikrobiologiczną wód – obecność bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, redukujących siarczyny oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych; ogólną liczbę bakterii określono dwukrotnie: bezpośrednio po otwarciu opakowań, a następnie po dwudniowym przechowywaniu
- cechy sensoryczne
wygląd, zapach i wrażenia smaków
Pełne wyniki testu w „Świecie Konsumenta” nr 5/2006.
Wyniki testu dotyczą badanych partii wód. Badania na zlecenie miesięcznika „Świat Konsumenta” wykonało akredytowane laboratorium w Niemczech.
|