W kawie Astra Classic wykryto 21,8 mg/kg ochratoksyny A, czyli ponad dwa razy więcej niż zezwalają normy. Kawa z taką zawartością trucizny powinna być wycofana z rynku. Druga kawa o podwyższonej zawartości ochratoksyny to Woseba Domowa (8 mg/kg). W kawie rozpuszczalnej przepisy dopuszczają w Polsce maksymalną zawartość ochratoksyny na poziomie 10 mg/kg. Ale na przykład w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 mg/kg.
Ochratoksyna A – trucizna produkowana przez pleśń – jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje w naszym organizmie przez długi czas wyrządzając szkody.
„Świat Konsumenta” zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech zbadanie ośmiu marek kaw rozpuszczalnych z polskiego rynku. Zbadano w nich między innymi zawartość ochratoksyny A. Oto wyniki:
- Nescafe Classic: 0,63 mg/kg
- Cafe Prima Finezja: 0,64 mg/kg
- Maxwell House: 0,69 mg/kg
- Elite Pedros: 1,40 mg/kg
- Posti Club Café: 1,53 mg/kg
- Tchibo Family: 1,56 mg/kg
- Woseba Domowa (1. próba): 4,90 mg/kg
- Astra Classic (1. próba): 4,90 mg/kg
- Astra Classic (2. próba): 5,00 mg/kg
- Woseba Domowa (2. próba): 8,00 mg/kg – – nr partii: DEC/2004 LOT. 352A/3
- Astra Classic (3. próba): 21,80 mg/kg – nr partii: 08-2006 / P257-218
Kawa Astra Classic została w teście zdyskwalifikowana.
Kolejną zagrażającą zdrowiu substancją, którą „Świat Konsumenta” zlecił do zbadania w ramach testu, był akryloamid.
Pełne wyniki testu w „Świecie Konsumenta” nr 3/2006.
Wyniki testu dotyczą badanych partii kaw.
Badania na zlecenie miesięcznika „Świat Konsumenta” wykonało akredytowane laboratorium w Niemczech.