Składniki
- 1 op. Serka Wiejskiego 500g
- 1 op. serka śmietankowego Twój Smak 125g
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 7 pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- 2 jogurty naturalne po 125 g
- 0,25 l soku pomidorowego
- 40 dkg żółtego sera
- 1 paczka makaronu lasagne
- przyprawy do smaku: sól, oregano, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
|
Przygotowanie
Pokroić 1 cebulę, rozgnieść 3 ząbki czosnku, posiekać natkę. Składniki podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać zmielone mięso. Posolić i odstawić.
Pokroić drugą cebulę, 1 ząbek czosnku, podsmażyć. Dodać obrane, starte pomidory (lub pomidory z puszki), przyprawy, koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotować, aż do odparowania wody. Połączyć składniki z usmażonym mięsem, odstawić.
Opakowanie Serka Wiejskiego 500 g, serek śmietankowy Twój Smak 125 g, 1 jogurt naturalny oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej - wymieszać.
Zetrzeć żółty ser.
Na blaszce układać kolejno warstwami: płaty makaronu [bez gotowania], sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz tarty ser – aż do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę makaronu polać szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypać resztą żółtego sera. Piec 45-60 minut w temperaturze 180-200°C.