Składniki:
- Mrożonka truskawki bez szypułek Hortex
- 3 jajka
- śmietana słodka 30% - 4 łyżki
- cukier puder - 4 łyżki
- mrożonka śliwki bez pestek Hortex - ½ opakowania
- syrop klonowy - 2 łyżki
- śliwowica - 1 łyżka
- masło do smarowania foremek
- listki świeżej mięty
|
Przygotowanie truskawek:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek Hortex odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
Rozmrożone śliwki bez pestek Hortex mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Sposób podania:
Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.