Składniki:
- mrożonki brokuły Hortex
- oliwa z oliwek - 6 łyżek
- migdały płatki - 120 g
- wędzony kurczak - 320 g
- ser feta - 320 g
- ocet winny biały - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz biały świeżo mielony
|
Płatki migdałów smażymy na suchej (bez tłuszczu) teflonowej patelni na złoty kolor. Musimy uważać, aby płatki się nie spaliły dlatego należy cały czas mieszać drewnianą łopatką.
Brokuły, bez rozmrażania, smażymy nie rumieniąc na oliwie z oliwek przez około 5-6 minut. Pod koniec smażenia solimy i posypujemy pieprzem.
Do szklanej miski przekładamy przestudzone brokuły, do których dodajemy ser feta pokrojony w grubą kostkę oraz kurczaki pokrojone w identyczną kostkę jak ser. Doprawiamy oliwą z oliwek i octem winnym oraz pieprzem. Po delikatnym wymieszaniu posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.