|
Największą i najbardziej prestiżową nagrodę jaką może dostać węgierski producent. Sukces był możliwy wyłącznie dzieki temu,ze firma stosuje w procesie produkcji wyłącznie węgierskich pomidorów bez dodawania do produktów konserwantów i sztucznych barwników.
Likopina – dla zdrowia
Dużym zainteresowaniem cieszy się ostatnio grupa bioflawonoidów obecnych w pomidorach oraz kilku innych czerwonych owocach. Naturalny czerwony barwnik likopina - wyizolowana z pomidorów, które są jej najbogatszym źródłem - jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, naturalnie występujących w roślinach. Likopina jest dominującym karotenoidem surowicy krwi. Odkryto, że likopina zmniejsza ryzyko nowotworów prostaty i płuc. Także ilość przypadków nowotworów układu pokarmowego może być zmniejszona przy zapewnieniu odpowiedniej dawki likopiny w codziennej diecie. Oprócz właściwości przeciwnowotworowych, przeciwutleniające działanie jest istotne w profilaktyce chorób układu krążenia (miażdżycy, choroby wieńcowej, dowiedzione obniżenie ryzyka zawału serca), osteoporozy (zapobieganie stresowi oksydacyjnemu), niepłodności u mężczyzn oraz chorób neurodegeneracyjnych (niszczące działanie wolnych rodników na tkankę nerwową). Warto dodać, że likopina zawarta w koncentracie pomidorowym posiada 2,5 raza większy wpływ na nasze zdrowie niż w analogicznej ilości surowych pomidorów.
Kuchnia nie tylko węgierska…Węgierski koncentrat pomidorowy Aranyfacan z pewnością urozmaici potrawy rodzimej kuchni. Tradycyjna pomidorowa zyska nutę wyrazistego smaku, przygotowane na bazie koncentratu sosy zdobędą południowy temperament, a śródziemnomorskie dania zyskają prawdziwie południowy charakter. Koncentrat pomidorowy jest produktem niezbędnym do pizzy, gołąbków, zapiekanek. Wyśmienicie smakuje w gulaszu jako składnik zupy rybnej a także wszelkich potraw duszonych. Właściwie w kuchni jest obok soli i pieprzu uniwersalnym produktem pierwszej potrzeby.
Koncentrat „Złoty bażant” (70 gram): ok. 1 zł
|