|
Zapragnij go...
Najważniejszy w czosnku włoskim jest smak i zapach, zdecydowany i wyrazisty jak sam czosnek, połączony z delikatnym, śródziemnomorskim smakiem suszonych pomidorów, a całość złączona w olejowej zalewie z kompozycją śródziemnomorskich przypraw. Po prostu doskonały! Równie ważny jak smak i zapach jest jego wygląd – białych, niepozornych ząbków przyozdobionych czerwienią słonecznych pomidorów. Dlatego jak na prawdziwą przekąskę przystało, możemy jeść ją również oczami.
Czosnek włoski w oleju Ole! Jest doskonały w codziennej kuchni, podawany na zimno do wędlin, mięs, serów i sałatek lub na ciepło jako chrupiąca przyprawa do pizzy, sosów, smażonych mięs i ryb. Do smażenia możemy wykorzystać także aromatyczną zalewę olejową.
Śródziemnomorska sałatka Ole!
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ułóż na dnie misy sałatkowej. Pomidora umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do misy. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju i połącz z drobno posiekaną cebulką. Przełóż tuńczyka na środek misy sałatkowej na wcześniej przygotowaną sałatę i pomidory. Posól i popieprz do smaku. Wyłóż na tuńczyka czosnek włoski. Skrop brzegi sałaty i niepokryty tuńczykiem pomidor pozostałym olejem z czosnku. Wierzch sałatki możesz udekorować natką pietruszki.
Cena ok. 4,30 zł
|