Taki duet smakowy jest najlepszy na pokonanie jesiennej chandry, niezastąpiony na miłe spędzenie wieczoru w domowym zaciszu. Nie każdy wie, że migdałom przypisuje się właściwości afrodyzjaku. Być może dlatego będą idealne na długi, romantyczny wieczór tylko we dwoje.
Migdał zwyczajny (Prunus amygdalus)
Migdał zwyczajny, migdałowiec lub śliwa migdał to nazwy tej samej rośliny, powszechnie znanej wszystkim jako migdał. Choć pochodzi z terenów Azji Środkowej i Azji Mniejszej, obecnie uprawiany jest w wielu krajach świata. Jest to gatunek drzewa z rodziny różowatych, którego liście mają lancetowaty kształt, a kwiaty są koloru białego lub różowego.
Słodkie odmiany migdała wykorzystywane są w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, zaś odmiany gorzkie są najbardziej popularne w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Słodkie migdały mają również zastosowanie w produkcji marcepanu.