Zdrowie kakao płynące...
Kakao jest doskonałym i wręcz niezbędnym elementem zdrowej diety – niesłodzone, niskokaloryczne i wyjątkowo smaczne. Warto pamiętać, że to cenne źródło wielu mikro i mikroelementów, niezbędnych dla dobrego samopoczucia. Zawiera magnez, witaminy z grupy B, a jak dowodzą ostatnie badania korzystnie wpływa na kondycję serca oraz przeciwdziała chorobom krążenia. Ponadto zawiera najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich produktów żywnościowych i fantastycznie poprawia nastrój, dzięki składnikowi podnoszącemu w organizmie poziom hormonu szczęścia – serotoniny.
Czy wiesz, że...
Istnieją trzy rodzaje ziarna kakaowego, z których każdy ma swój specyficzny smak i aromat:
- Criollo to gatunek najstarszy i najdelikatniejszy w smaku. Stanowi 10-15 proc. światowej produkcji kakao. Występuje w Ameryce Południowej (głównie w Brazylii), Afryce Zachodniej i na Jawie
- Forastero to odmiana o bardzo gorzkim smaku, pozbawiona silnego aromatu. Zajmuje niemal 80 proc. światowych upraw, rośnie głównie w Brazylii i Afryce
- Trinitario z kolei łączy w sobie goryczkę forastero z delikatnym smakiem criollo
Ojczyzną ziarna kakaowego jest Meksyk. Pierwsze plantacje powstały najprawdopodobniej w dżunglach Ameryki Południowej i Środkowej, w okresie rozkwitu cywilizacji Azteków i Majów. Rdzenni mieszkańcy amazońskiej dżungli wyrabiali z ziarna kakaowego przede wszystkim oszałamiający napój zwany xococalt (gorzka woda). Majowie i Aztekowie pili ten eliksir podczas swoich obrzędów i świąt religijnych. Według niektórych badaczy napój ten miał również właściwości afrodyzjaku. Ziarna kakaowca były na tyle cenne, że służyły jako środek płatniczy.
Dopiero w XVII napój kakaowy upowszechnił się na europejskich dworach m.in. we Francji. Stamtąd rozprzestrzenił się, aż stał się popularny wśród całej europejskiej arystokracji. Jednak do początku rewolucji przemysłowej konsumpcja czekolady w formie napoju była przywilejem zarezerwowanym wyłącznie dla bogatych.
Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to Muzeum Czekolady Cadbury w Birmingham, w Anglii.