|
Przyprawa bogów
Tajemnicą wielowiecznej popularności obydwu przysmaków jest ziarno sezamowe. Sezam pochodzi z Bliskiego Wschodu i przez wieki uprawiany był w Indiach, Azji Środkowej i Grecji. W czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom zyskał miano „przyprawy bogów”. Dziś jest znany i ceniony na całym świecie.
Jego ziarna są niezwykle cennym źródłem protein, witaminy A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Ale przede wszystkim sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
Dzięki jego zaletom chałwa i sezamki to nie tylko słodkie „co nieco”, ale produkty zdrowe i istotne dla jakości i wartości codziennej diety.
|