|
|
Przepis na szarlotkę
|
|
Przełom lata i jesieni to czas, który obfituje w moc świeżych i soczystych jabłek. Wykorzystaj ten okres i naucz się piec szarlotkę, którą pochwali cała Twoja rodzina.
|
|
|
|
|
Podana na pięknym porcelanowym talerzu z łopatką lub na eleganckiej tortownicy marki Villa Italia, bez wątpienia urzeknie Twoich gości. Długie jesienne wieczory sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół lub rodziny. Jednak częste deszcze i wszechogarniająca szaruga nie zachęcają do wyjścia na zewnątrz. Rzadko o tej porze roku mamy ochotę na spotkania w kawiarniach czy restauracjach. Najchętniej zaszylibyśmy się z kubkiem herbaty nad ciekawą książką. Ty jednak spróbuj przełamać jesienną chandrę - upiecz pyszną szarlotkę i zaproś swoich bliskich na wieczorną pogawędkę.
Prosty przepis na poprawę humoru
Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina – do dzieła!
Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek: z ½ kg mąki, ½ kostki margaryny, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części.
Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor. Dwie garści rodzynek zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Sześć dużych, umytych i oczyszczonych jabłek pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka i upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.)
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Przepis na szarlotkę aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 15 komentarzy - ostatnie to:
Dalia napisała: (w dniu: 05-09-2007 15:38)
ja tej lubię szarlotkę, szczególnie na ciepło, i szczególnie wtedy, gdy za oknem pada deszcz bogulka napisała: (w dniu: 06-09-2007 17:37)
Najprostszy przepis na świecie:
4 szkl mąki
1/2 szkl.cukru(może być puder)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250gr margaryny
4 jajka
ze 2 łyżki śmietany
1,5 kg obranych jabłek
trochę cynamonu
Mąkę,cukier,proszek,margarynę siekasz nożem,dodajesz 2 całe jajka i 2 żółtka oraz śmietanę i zagniatasz.Ciasto dzielisz na 2 części,rozwałkowujesz,wykładasz jabłka wymieszane z cynamonem(parę postów wyżej napisałam jak je zesmażam)rozwałkowujesz drugą część ciasta i równo przykrywasz jabłka.Można też zetrzeć ciasto na tarce ale wtedy radziłabym nie dodawać śmietany(lepiej się ściera).Nagrzewasz piekarnik do 180 st.i pieczesz ok.50 min.Po wyjęciu posypujesz cukrem pudrem i kroisz i jesz.Najlepiej smakuje taka ciepła,przynajmniej mnie jolanta1952 napisała: (w dniu: 06-09-2007 18:41)
bogulka dziekuje jest naprawde pyszna upieklam i byla tylko chwilke zrobilam to pierwszy raz dziekuje
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|