|
Przez 40 lat stała się ona najbardziej popularnym produktem rynku restauracji szybkiej obsługi. To także flagowy produkt każdej z ponad 32 000 działających na świecie restauracji McDonald's.
Skład zaproponowany przez Jima Deligatti pozostał do dzisiaj niezmieniony: dwa krążki mięsa wołowego, sos, sałata, ser, pikle, cebula i pieczywo z sezamem. Kanapka od początku cieszyła się ogromną popularnością i już rok później, w 1968 roku, można ją było kupić we wszystkich restauracjach McDonald`s w Stanach Zjednoczonych.
"40 lat temu nie przyszło mi do głowy, że Big Mac stanie się częścią kultury amerykańskiej" powiedział Jim Deligatti. "Dorośli goście restauracji szukali dla siebie czegoś wyjątkowego, a ja po prostu im to dałem. Dzięki temu możemy dziś świętować rocznicę prawdziwej ikony."
Aby uświetnić tegoroczne obchody Deligatti wraz ze swoją rodziną oficjalnie otworzyli 21 sierpnia podwoje McDonald's Big Mac Museum Restaurant w North Huntingdon (Pensylwania). Można w nim m. in. znaleźć największą kanapkę Big Mac na świecie o wymiarach 4,26 m x 3,65 m oraz setki pamiątek związanych z historią tego produktu.
|