|
Wiele z nich należy do gatunku serów których produkcja jest chroniona geograficznie. Nowy ser Parzenica marki GAZDA to ser parzony, wyprodukowany z mleka krowiego, pasteryzowanego.
Parzenica jest produktem półmiękkim i półtłustym. Może być wędzony lub niewędzony. W smaku lekko słona, lekko ostra, miękka. Posiada wyjątkowy aromat swojskiego, domowego sera z gór.
Parzenica cieszy się ogromnym powodzeniem w rejonach wysokogórskich, charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem, ale również kształtem zwiniętej wstążki.
Ser Parzenica GAZDY od wielu pokoleń jest formowany z ciepłej, lejącej się masy serowej, która szybko zastyga tworząc „serową” wstążkę. Ser jest następnie ręcznie zwijany i pakowany próżniowo. Proces produkcji przypomina nieco rytuał wyrabiania ciasta z okolic Podlasia czyli sękacza.
Ze względu na smak i kształt Parzenica jest doskonała jako przekąska na przyjęciach z przyjaciółmi. Ser proponujemy wyjąć z opakowania i po prostu pozwolić biesiadnikom aby odrywali sobie po kawałku ze wstążki sera. Wystarczy znaleźć ogonek wstążki i po prostu odrywać sobie piękne i smakowite kawałki wyjątkowego specjału.
Odrywając, nieco niedbale porcje z „kłębka” sera możemy je wrzucać do sałatek, pieczeni, potraw na ciepło i zimno. Doskonały do potraw z grilla. Do tostów, zapiekanek, pieczonych ziemniaczków i potraw mącznych (pierogi, łazanki, placki ziemniaczane itp.). Wszystko zależy od naszej pomysłowości.
|