|
Słodko - kwaśne jabłka
Jabłka można jeść na wiele sposobów, prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Można z nich przygotować też aromatyczne powidła.
Składniki: 2 kg jabłek, 20 dag cukru
Jabłka umyj, obierz i pokrój usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj. Idealnie nadaje się do tego rozdrabniacz SD 450 EA Gorenje, który ma 3 końcówki do rozdrabniania i jedną do ubijania. Tak przygotowany przecier przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.
Malinowa rozkosz
Nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok malinowy. Sam lub dodany do herbaty będzie świetnym lekarstwem na jesienna depresję czy zimowe przeziębienie.
Składniki: 1 kg świeżo zerwanych malin, 20 dag cukru, kwasek cytrynowy
Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, i ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do słoików, a z pozostawionego miąższu zagotować, wlać do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknąć i zagotować, aby słoiki się zamknęły przez 15 min. Pozostałe w worku pestki i miąższ można włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój, w porze letniej świetnie gasi pragnienie.
|