Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
|
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Farsz: na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie Poltino. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni Poltino. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!