|
Mistrz kuchni przygotował dla słuchaczy Polskiego Radia Wrocław 30 przepisów na najróżniejsze potrawy. Maciej Kuroń przyznaje, że fascynują go dania regionalne. Prócz śląskich bachorów opowiada między innymi o zupie gulaszowej lub nowej odmianie ruskich pierogów. Maciej Kuroń zdradzi kilka sztuczek. Jedna z nich zachwyciła absolwentów CIA (Kulinarnego Instytutu Ameryki). Amerykanom pokazał jak zrobić, by w każdym serwowanym kawałku pieczeni rzymskiej było ścięte żółtko jajka.
Smakowite przepisy Macieja Kuronia połączone są zwykle z informacjami na temat prawidłowego przygotowania potraw. - Wiedza ta może się przydać wszystkim, zarówno tym, którzy specjalizują się tylko w jajecznicy na maśle, jak też osobom zaawansowanym kulinarnie - uważa Piotr Kamiński, szef programowy Polskiego Radia Wrocław.
W przepisach podawane są wskazówki, jak przygotować potrawę w wersji dietetycznej, gdyż sam Maciej Kuroń jest na diecie.
Polskie Radio Wrocław nadaje program z udziałem mistrza kuchni od poniedziałku do piątku po godzinie 13:00.
|