W okresie Świąt Wielkanocnych jaja przeżywają swój tryumf – królują na stołach jako dania oraz jako ozdoby – barwione na różne kolory, ręcznie zdobione, wyklejane, kraszone. Jak każe staropolska tradycja, pisanki wkładamy do święconki, a potem dzielimy się nimi przy świątecznym stole. Jaja są podstawowym elementem wielkanocnego menu. W Święta jedzmy na zdrowie!
Co w jaju piszczy?
W skład jaja wchodzą prawie wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C, potrzebne organizmowi człowieka do budowy własnych tkanek. Białko jaja wskazane jest zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, sportowców i rekonwalescentów. W żółtku znajduje się duża ilość witaminy A oraz witamin B1, B2, niacyny (pochodna witaminy PP), B12 i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy: witaminy A, E i beta-karotenu. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaj (ok. 250 – 300 mg w jednym żółtku), osoby z nadmierną zawartością cholesterolu we krwi i zagrożone miażdżycą powinny ograniczać spożywanie całych jaj. Mogą natomiast jeść samo białko.
Białko jaj (58% masy jaja) jest wysokowartościowe, czyli jest łatwo przyswajalne i dostarczające wszystkich aminokwasów egzogennych (niezbędnych). Ponad połowa całkowitej ilości białka jaj znajduje się w żółtku. W żółtku znajduje się też cały tłuszcz zawarty w jajach. W tłuszczu jaj przeważają jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, przy czym zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Żółtko jaj (32% masy jaja) stanowi największe pokarmowe źródło lecytyny, niezbędnej do budowy choliny, która jest składnikiem błon komórkowych. Cholina umożliwia przesyłanie impulsów mających wpływ na jakość pamięci. Jaja zawierają dużo łatwo dostępnych składników mineralnych, z których najważniejszą rolę odgrywają fosfor i żelazo.
Skład jaja bez skorupy:
- Woda: 73,6%
- Białko: 12,8%
- Tłuszcz: 11,8%
- Cukry: 1,0%
- Składniki mineralne: 0,8 %
|