Hamburger z indyka i bananów
Składniki:
- 500 g filetów z indyka
- 2 banany
- 4 bułki hamburgerowe
- 50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
- 80 g sałaty
- 3 plastry pomidora
- 60g drobno posiekanej cebuli
- 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
- 5 łyżek stołowych bułki tartej
- 1 lekko ubite jajko
- 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonych liści oregano
- sól i pieprz
|
Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi. Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco.
Podpowiedź dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu!
Wartości odżywcze jednej porcji
- 600 kalorii
- 33 g białka
- 24 g tłuszczu
- 62 g węglowodanów
|