Oliwki te są bardzo mięsiste, olbrzymie, o złoto-zielonym kolorze, a ich charakterystyczną cechą jest „dziubek” na koniuszku. Już na oko wyglądają bardzo smacznie i dostojnie. Proponujemy ich dwa wykwintne typy: pierwsze co jest rzadkością w Polsce, nie są drylowane, zawierają pestkę. Drugie są zanurzone w zalewie, składającej się z wysokiej jakości oleju słonecznikowego, a nadziewane są prawdziwym i wyśmienitym w smaku serem feta. Niezwykle efektowne oliwki sprawią, że nawet najbardziej banalne sałatki nabiorą wykwintnego wyglądu. A jak smakują!
Fantastyczne sałatki
Trudno dziś wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez sałatek. Większość z nich przyrządza się szybko i łatwo. Niektóre można zanieść na przyjęcie lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Inne, bardziej pożywne, podaje się jako danie obiadowe.
Wielką zaletą sałatek jest to, że przepisy można modyfikować – na przykład dokładając pewne składniki lub nie dodając innych, przewidzianych w przepisie. Jednym z głównych składników większości sałatek są owoce lub warzywa, dlatego jedzenie sałatek pomoże nam zastosować jedną z podstawowych reguł zdrowego odżywiania, która brzmi: jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Sałatki pomagają regulować apetyt. Gorzkawe sałaty podawane na przystawkę zaostrzają go, jeśli natomiast zjesz lekką sałatkę na przystawkę, zadowolisz się później mniejszą porcją dania głównego.
Można oczywiście kupować gotowe sałatki, ale własnoręcznie przygotowane mają tę ogromną zaletę, że są świeże i dokładnie wiemy, z czego się składają.
Greckie oliwki super olbrzymie z dodatkiem oliwy z oliwek (350 g): ok. 10zł. Greckie oliwki z serem feta (350 gram): ok. 13zł