|
Jak powszechnie wiadomo jesienią i zimą mamy duży apetyt na słodkie i dość tłuste potrawy. W ten właśnie sposób nasz organizm przygotowuje się na nadejście chłodnych dni. Doskonałym pomysłem na zachowanie figury, nie odmawiając sobie przy tym przyjemności smakowania, jest słodkie, a zarazem niezwykle lekkie ciasto cytrynowo-jogurtowe. Do jego przygotowania potrzebujesz 30 dag sucharków, 12, 5 dag masła, tyle samo cukru, 5 dag wiórków kokosowych, 7 łyżek żelatyny, 3 żółtka, pół litra Jogurtu Śmietankowego Campina, 40 dag śmietany kremówki, oraz sok i starą skórkę z jednej cytryny. Zacznij od zmielenia sucharków i dodaj do nich stopione masło oraz wiórki kokosowe. Taką masę wstaw na pół godziny do lodówki. Następnie ubij żółtka z cukrem. Do tak powstałego kremu dodaj Jogurt Śmietankowy Campina, sok, skórkę z cytryny i żelatynę. Ubij śmietanę i dodaj ją do kremu jogurtowego. Krem włóż na cztery godziny do lodówki. Aby ciasto nabrało wyrazu, przyrumień na patelni wiórki kokosowe, a następnie posyp nimi wierzch tortu. Dekoracją mogą być również skórki ze spiralnie obranej cytryny.
Nietypowe połączenie
Jeżeli szukasz niekonwencjonalnych rozwiązań kulinarnych, spróbuj połączenia delikatności ze szczyptą orientu. Zaskocz rodzinę ciastem jogurtowym z imbirem i cynamonem. Utrzyj dwa żółtka z 125 g cukru i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Następnie dodaj 125 ml Jogurtu Śmietankowego Campina, kostkę masła i dokładnie wymieszaj. 1,5 szklanki przesianej mąki wymieszaj z jedną czubatą łyżeczką proszku do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do utartych żółtek. Na końcu ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Całość dopraw łyżeczką zmielonego imbiru oraz dwoma łyżeczkami cynamonu. Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę i od góry posyp płatkami migdałów, uzupełniając jednocześnie kompozycję kawałkami jabłek, ewentualnie gruszek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i odczekaj 40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdź czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego!
|