|
Składniki:
100 g szpinaku świeżego
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
6 plastrów boczku wędzonego
6 świeżych truskawek
30 g sera koziego
łyżka orzeszków piniowych
2 kromki pieczywa tostowego
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.
|