|
Bardzo ważne jest jej odpowiednie przyprawienie, gdyż to ma duży wpływ na końcowy efekt smakowy. W tym celu warto sięgnąć po kumin, cynamon i słodką paprykę. W efekcie otrzymujemy łagodny krem, ale przełamany różnymi smakami. „Jeśli lubimy bardziej wyrazistą kuchnię, dodajmy do zupy posiekaną papryczkę chili lub szczyptę pieprzu cayenne”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Marokańska zupa krem z marchewki
Składniki:
marchew - 8 sztuk
ziemniaki - 2 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
Rama Classic - 1 łyżka
cebula czerwona - 1 sztuka
czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
kumin - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
słodka papryka - 1 łyżeczka
imbir - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 250 mililitrów
świeża kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na Ramie. Dodaj posiekany czosnek.
Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
Przygotuj bulion - wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem.
Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.
|