|
Idealnie komponuje się z kukurydzą, cebulą, marchewką i jabłkami, które ożywią smak surówki.
Surówka witaminowa
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
1 marchewka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka świeżej bazylii
liście kolendry
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Umyj i poszatku główkę kapusty. Marchewkę i dymkę pokrój tak, by otrzymać cienkie paseczki. Warzywa umieść w salaterce. Dołóż świeżą kolendrę i bazylię, a następnie szczypior z dymki – drobno posiekany. Połącz oliwę z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr, dzięki czemu przygotujesz aromatyczny dressing.
Składniki dokładnie wymieszaj. Dekorację przygotuj z listków bazylii. A teraz czas na czerwoną! Tradycjna śląska „modro kapusta” to prawdziwy zimowy specjał! Jak się za nią zabrać? Bywa ona nieco twarda, więc najlepiej najpierw ją poszatkować, delikatnie oprószyć solą i ugniatać dłońmi, by puściła soki. Dzięki temu zmięknie. Potem czas na komponowanie składników. Czerwona kapusta lubi się bardzo z jabłkiem i czerwoną cebulą. Można ją też zestawić z dobrą znajomą – białą odmianą warzywa. Jeśli chcemy, by nasza kompozycja przybrała formę pożywnej sałatki, dodajmy do niej plastry wędzonego boczku. Charakter nada jej kolendra, a nawet kawałek świeżego imbiru. Czas na eksperymenty!
|