|
Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? „Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu pomaga utrzymać poziom cholesterolu we krwi. To także prawdziwa skarbnica selenu odpowiedzialnego za utrzymanie zdrowych włosów i paznokci oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Kasza jęczmienna to nieodzowny składnik krupniku. Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a szef kuchni Knorr poleca ją także do nadziewania gołąbków czy faszerowania warzyw.
Krupnik staropolski z mięsem
Porcja dla 4 osób
Składniki:
kasza jęczmienna – 0,6 szklanki
żeberka wieprzowe - 300 gramów
marchew - 1 sztuka
por - 1 sztuka
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
seler – 0,5 sztuki
ziemniaki - 200 gramów
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 3 sztuki
kminek - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.
W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania.
Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.
Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj z mięsem.
|