w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Świąteczne pierogi
data publikacji: 21-12-2017 r.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.

W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt - po te z kapustą i grzybami. W tym okresie warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.

Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania. Nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był on gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

Z soczewicą

Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. „Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).

Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

300 g zielonej soczewicy
1 szklanka wody
600 g mąki
3 cebule
2 jajka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
3 ząbki czosnku
1 szczypta majeranku i tymianku
1 szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
Sposób przygotowania:

Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.
Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.
Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.
Z kaszą gryczaną

O zdrowotnych właściwościach kasz powstało już setki artykułów i wypowiedzi. Lekarze oraz dietetycy zapewniają, że warto je wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie godna polecenia jest kasza gryczana. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi oraz jako dodatek np. do gulaszu. Kaszę gryczaną można także wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. W połączeniu z grzybami, boczkiem czy twarogiem stanowi smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Jedno jest pewne, danie to idealnie sprawdzi się podczas świątecznej kolacji.

Pierogi z kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

500 g mąki
150 ml ciepłej wody
sól
200 g kaszy gryczanej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
100 g boczku wędzonego
50 ml oleju roślinnego
50 g suszonych grzybów leśnych
2 jajka
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą, wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby, jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.
Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione - Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i, zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.
Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.
Z makiem

Mak w tradycji polskiej wyjątkowo silnie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole oznacza dostatek i pomyślność. Podczas wieczerzy najczęściej podaje się kutię lub kluski z makiem. Ich ciekawą odmianę mogą stanowić pierogi. Do przygotowania far-szu wystarczy ugotować mak, zmielić, a następnie odpowiednio do smaku dodać posiekane bakalie i miód. Jest to ciekawa opcja dla wszystkich tych, którzy lubią dania na słodko. Dla wzmocnienia smaku można dodać także laskę wanilii lub kilka kropel olejku migdałowego. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z odrobiną roztopionego masła.

Pierogi z makiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
1 laska wanilii
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej woda
1 jajko
2 żółtka
Sposób przygotowania:

Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Świąteczne potrawy to coś, na co czekamy cały rok. W tym dniu niezawodne okażą się sprawdzone, tradycyjne receptury. Warto jednak je urozmaicić – także te na pierogi. Zaskoczmy swoich domowników!

Wesołych Świąt!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Świąteczne pierogi



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB