|
Jednakże możemy zaserwować ją także na zimno – zastąpi wtedy wędlinę i będzie ciekawym dodatkiem do kanapek. Podstawą jest jej odpowiednie doprawienie. Szynkę należy umyć, wysuszyć, a następnie natrzeć np. pieprzem, czosnkiem czy kminkiem. Bardzo dobrze sprawdzi się także Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr – nada ona szynce intensywny aromat i doskonały ziołowy posmak. W trakcie pieczenia zaleca się polewanie mięsa np. wodą czy wywarem pozostałym po jego gotowaniu, dzięki czemu pozostanie ono soczyste i kruche.
Składniki:
3 kg szynki wieprzowej
3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
1 łyżka goździków
50 g miodu
¼ l soku pomarańczowego
100 ml brandy
100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
Natrzyj mięso Przyprawą Knorr, by nadać mu głęboki smak, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
|