|
Jak sprawić żeby zminimalizować stres związany z takimi wizytami? Jak zaskoczyć gości niezwykłymi wyszukanymi daniami? Wystarczy domową zamrażarkę wzbogacić o mrożone warzywa i owoce.
Mrożonki są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia i z konieczności bądź też z wyboru, nie mają czasu na przygotowywanie codziennych posiłków. Sprawdzają się więc doskonale przed świętami Bożego Narodzenia gdy jesteśmy wyjątkowo zabiegani oraz w karnawale kiedy nasze życie towarzyskie staje się bardziej intensywne.
Weźmy garść mrożonych jagód lub truskawek, dodajmy odrobinę jogurtu oraz imbiru i przypomnijmy sobie smak lata delektując się smakiem pożywnego, owocowego koktajlu. Na patelni podgrzejmy porcję mrożonych warzyw dodając mrożone ziemniaki w cząstkach. Wystarczy kilka minut, by stworzyć wartościowy, urozmaicony posiłek.
Z mrożonych warzyw i owoców korzysta Tessa Capponi - Borawska, autorka popularnych książek kulinarnych a prywatnie matka czwórki dzieci. Jest osobą aktywną zawodowo, dlatego bardzo ceni sobie możliwość szybkiego przygotowania urozmaiconego posiłku. - Zawsze, kiedy nie mam dostępu do świeżych warzyw i owoców sięgam po mrożonki. Te produkty mają w mojej kuchni ważne miejsce. Wiem, że dzięki nim jestem w stanie przyrządzić szybko smaczne i urozmaicone potrawy, dobre również dla moich dzieci. – tłumaczy.
Z tego też powodu po mrożone warzywa i owoce sięga dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka: – Jestem osobą bardzo aktywną zawodowo, zabieganą, dlatego mrożonki są dla mnie naturalnym uzupełnieniem posiłków. Są łatwe do przyrządzenia – obrane, umyte, pokrojone, w dodatku mają ogromną zaletę – stanowią dobre źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Pod względem wartości odżywczych prawie nie ustępują świeżym. – przekonuje.
Zdaniem ekspertów ds. żywienia warzywa i owoce właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.
|