|
Czego jeszcze nie wiemy o tych wyrobach?
Święta, urodziny czy spotkania rodzinne – wszystkie te chwile kojarzą się z ciastami i słodkimi wyrobami umilającymi czas. Właśnie przyzwyczajenie jest głównym powodem sięgania po słodycze. Mleko matki, które spożywało dziecko, też miało słodki smak. Podobnie jak wody płodowe, w których przebywało maleństwo do dnia narodzin.
Wyczulony smak
Przygotowując maluchom posiłek, wielu dorosłych odruchowo dosładza herbatę czy kaszkę. Warto jednak pamiętać, że dziecko ma bardziej wyczulone kubki smakowe niż dorośli. Często zdarza się, że przygotowany z naturalnie słodkich owoców dżem będzie dla niego wystarczająco dobry i nie trzeba dosypywać do niego cukru. Z tego względu lepiej dwa razy przemyśleć, do jakiego jadłospisu chcemy przyzwyczaić dziecko. Jeśli zdecydujemy się na słodzik, warto użyć mniejszej dawki niż dla dorosłej osoby.
Pyszności w górach
W północno-wschodniej części Włoch znajduje się pasmo górskie, które w pogodne dni można zobaczyć z oddalonej od nich o około 100 km Wenecji. Mowa o Dolomitach. Najwyższy szczyt tych gór, który wynosi 3342 m n.p.m., to Marmolada. Dla głodnych wiedzy dzieci może to być ciekawostka, która rozbudzi apetyt nie tylko na słodkie bułeczki zawierające przysmak o takiej samej nazwie.
Wskazane kakao
Każdy wie, że słodycze poprawiają humor, są wspaniałym deserem. Choć dzieci go uwielbiają, nie można przesadzać z ilością podawanego im cukru. Przed zakupem warto sprawdzić skład i obecność masy kakaowej. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która posiada dużą zawartość kakao, przeciwutleniaczy i magnezu. Wskazany jest wybór produktów ze starannie wyselekcjonowanych składników o wysokiej zawartości kakao lub belgijskiej czekolady.
Czekolada jako waluta
Czekolada, a konkretnie ziarna kakaowca, były na tyle cennym towarem w średniowieczu, że Aztekowie używali ich jako środka płatności w kontaktach z Majami. Podobno za jedno duże ziarno można było kupić… pomidora.
Dwa razy mniej kalorii
Okazuje się, że nawet osoby przebywające na diecie nie muszą sobie całkiem odmawiać słodkich przyjemności. Wystarczy, że kaloryczne batony zastąpią lodami. Śmietankowe zawierają dwa razy mniej kalorii niż biszkoptowa babka czy czekolada. – Organizm szybko je trawi, dzięki czemu zimne przysmaki długo w nim nie zalegają. Jedną porcję lodów spalimy, kosząc trawę przez około 20 minut czy jeżdżąc na rowerze przez kwadrans – dodaje Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral.
|