|
I oczywiście buraki, które wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi ją udekorujemy.
Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem
Składniki:
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
buraki
2 pomarańcze
50 g orzechów laskowych
100 g sera z niebieską pleśnią
300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)
Sposób przygotowania:
Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.
|