Najpierw podsmażamy pierś z kurczaka przez około 10 minut, a potem szykujemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidora i ser. „Do zamykanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Sałatka w słoiku do pracy
Składniki:
pierś kurczaka
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
2 garście rukoli (lub mix sałat Fit&Easy)
6 łyżek kukurydzy z puszki
6 łyżek fasoli czerwonej
papryka zielona
6 pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!