|
Jak przygotować oryginalną cukinię zapiekaną z warzywami i szynką, podpowiada ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.
Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Pełna wartości odżywczych i witamin (m.in. żelazo, potas, magnez, wit. A, C, K, B1) i prosta w przygotowaniu, smakuje dzieciom i dorosłym, dlatego latem tak chętnie wykorzystywana jest do przyrządzenia lekkich i pożywnych dań. Bogactwo smaku cukinii pomagają wydobyć aromatyczne zioła i przyprawy. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski, zaproponował przepis na zapiekaną cukinię z warzywami i szynką, podkreślając smak dania orientalna Gałką muszkatołową, pikantnym Pieprzem ziołowym oraz pełnymi aromatu Ziołami prowansalskimi Appetita.
Cukinia zapiekana z warzywami i szynką
Składniki (danie dla 4 osób):
- 300 g średniej cukinii
- 2 szt. szalotki
- 70 g wędzonej szynki
- 70 g tartego sera typ gouda
- 1 papryka czerwona
- 1 laska selera naciowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- Gałka muszkatołowa mielona Appetita
- Zioła prowansalskie Appetita
- Pieprz ziołowy Appetita
- sól
Przygotowanie
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miękki środek. Szynkę i warzywa pokrój w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystko z serem, przyprawami i ziołami. W zagłębienia cukinii włóż warzywa z szynką. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C. Wstaw cukinie farszem do góry, zredukuj temperaturę pieca do 180 st. C i piecz ok 20 minut do zapieczenia.
Smacznego!
|