|  | 
	Soczewica jest źródłem potasu oraz kwasu foliowego – niezbędnego dla kobiet w ciąży. Produkt ten zawiera ogromne ilości błonnika, który daje uczucie sytości, dzięki czemu może pomagać osobom zmagającym się z nadwagą.
 Z rośliny tej można przygotować burgery (jako zamiennik wołowiny mielonej), pulpety czy gulasz, do którego idealnie nada się soczewica brązowa. Odmiana żółta i zielona - ze względu na swój łagodny smak - może być wykorzystywana jako baza do past czy zup.
 
 Pulpety z soczewicy
 
 Składniki:
 
 Bulion na włoszczyźnie Knorr
 czerwona cebula
 marchewka
 bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka
 łyżeczka suszonego oregano
 jajko
 pęczek pietruszki
 400 g pomidorów z puszki
 3 łyżki oliwy z oliwek
 Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
 2 ząbki czosnku
 Sposób przygotowania:
 
 Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
 Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
 W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
 Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200˚C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
 W międzyczasie połącz sos pomidorowy z produktem Knorr do spaghetti bolognese, aby nadać mu pyszną konsystencję, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
 Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.
 
 |