|  | 
	Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..
 Na rynku dostępne są dwa rodzaje tofu – naturalne (twarde) i jedwabiste (silken). Różnią się one sposobem produkcji, a także konsystencją. Tofu podczas przyrządzania przyjmuje smak innych składników. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż nadaje się ono zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Tofu ten bardzo dobrze komponuje się z warzywami takimi jak: papryka, cukinia, brokuły, a także z makaronami czy sosami, np. sosem słodko – kwaśnym.
 
 Chińskie tofu z warzywami
 
 Składniki:
 
 800 g sera tofu
 Fix do potraw chińskich Knorr
 papryka zielona, czerwona, żółta
 marchew
 sok z jednej cytryny
 papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 pęczek kolendry
 30 ml sosu sojowego ciemnego
 tłuszcz do smażenia
 Sposób przygotowania:
 
 Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
 Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
 W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
 Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.
 Tofu z cukinią
 
 Składniki:
 
 300 g tofu
 2 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
 0,5 cukinii
 cebula czerwona
 papryka czerwona
 papryka zielona
 3 łyżki oleju
 3 łyżki sosu sojowego jasnego
 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
 2 ząbki czosnku
 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki przyprawy „Pięć Smaków”
 szklanka wody
 Sposób przygotowania:
 
 Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr dla nadania aromatu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
 Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
 Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
 Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
 Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
 
 |