|
Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..
Na rynku dostępne są dwa rodzaje tofu – naturalne (twarde) i jedwabiste (silken). Różnią się one sposobem produkcji, a także konsystencją. Tofu podczas przyrządzania przyjmuje smak innych składników. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż nadaje się ono zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Tofu ten bardzo dobrze komponuje się z warzywami takimi jak: papryka, cukinia, brokuły, a także z makaronami czy sosami, np. sosem słodko – kwaśnym.
Chińskie tofu z warzywami
Składniki:
800 g sera tofu
Fix do potraw chińskich Knorr
papryka zielona, czerwona, żółta
marchew
sok z jednej cytryny
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
30 ml sosu sojowego ciemnego
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.
Tofu z cukinią
Składniki:
300 g tofu
2 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
0,5 cukinii
cebula czerwona
papryka czerwona
papryka zielona
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy „Pięć Smaków”
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr dla nadania aromatu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
|