|
W takim przypadku doskonale sprawdzą się sałatki. Chcąc zaoszczędzić czas i spędzić go w przyjemniejszy sposób, warto skorzystać z kilku przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Kühne na lekkie dania idealne na upalne dni.
Lato to czas świeżych owoców i warzyw, które są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze. Dodatkowo, o tej porze roku zawierają najwięcej wartości odżywczych i witamin. Według zasad właściwego odżywiania, warzywa powinny zajmować połowę miejsca na naszym talerzu. Dlatego lekkie sałatki będą nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe!
Sałatka z komosą ryżową
Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, to idealna propozycja dla wegetarian. Jest źródłem wartościowego białka, które może być alternatywą dla tego pochodzenia zwierzęcego. Przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiega np. miażdżycy.
Składniki:
1 opakowanie komosy ryżowej
Pomidor
Ogórek
Papryka żółta
Papryka Jalapeno marki Kühne
Dressing włoski marki Kühne
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Komosę ryżową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy dressingiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Owocowa sałatka ze szpinakiem
Szpinak bogaty jest w wiele witamin i mikroelementów, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Dodatkowo ma właściwości antynowotworowe i, ze względu na dużą zawartość żelaza, jest nieoceniony przy anemii. Jego liście można spożywać także na surowo, bez wcześniejszej obróbki termicznej.
Składniki:
Banany
Truskawki
Maliny
Liście szpinaku baby
Dressing balsamiczny marki Kühne
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pozostałe owoce myjemy i przekrawamy na pół. Szpinak myjemy i suszymy. Łączymy wszystkie składniki i skrapiamy dressingiem balsamicznym.
Sałatka z kurczakiem
Kurczak nie jest wymagającym mięsem, więc po szybkim podsmażeniu jest już gotowy do spożycia. Nie wymaga marynowania czy długiego przygotowywania. Idealnie więc sprawdzi się na szybki, letni obiad.
Składniki:
Pierś z kurczaka
Pomidorki koktajlowe
Mix sałat
Ogórek zielony
Rzodkiewki
Dressing Enjoy Malinowy Vinaigrette marki Kühne
Sól, pieprz
Szczypiorek
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki, mieszamy z mixem sałat. Dodajemy pomidorki w całości. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Łączymy wszystkie składniki i polewamy dressingiem. Dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Kühne
|