|
"Dzieci marudzą? Makaron warzywny można śmiało zamienić na przykład na fasolowy. Użyj tych samych przypraw, które dodajesz do tradycyjnego sosu bolońskiego, albo wymieszaj swój własny sos z naszym, wegetariańskim, by z czasem krok po kroku zmniejszać ilość mięsa, a zwiększać tym samym ilość spożywanej soczewicy. Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, prawda?
100 g soczewicy czarnej belugi
1 łyżka bezglutenowego bulionu bez drożdży
1 główka czosnku, obrana i posiekana
1 żółta cebula, obrana i posiekana
200 ml wody
500 g pomidorów krojonych
2 garści szpinaku baby
1 marchew, obrana i starta na tarce
sól i świeżo zmielony pieprz
2 cukinie
oregano
Soczewicę, bulion, cebulę i czosnek ugotuj w podwójnej ilości wody. Następnie dodaj pomidory. Zmiksuj ze szpinakiem i marchewką. Przypraw solą i pieprzem według uznania. Cukinię pokrój za pomocą mandoliny / młynka do warzyw / noża do sera. Przed podaniem obficie posyp przeciwzapalnym oregano."
|