|
Świetnie sprawdzi się z delikatnym mięsem drobiowym, czerwoną fasolą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Sekretem smaku udanego kaszotto są zioła.
Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno
Składniki:
200 g kaszy pęczak
30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
300 g piersi z kurczaka
50 g boczku wędzony w kawałku
papryka zielona
200 g pomidorków koktajlowych z puszki
100 g fasoli czerwonej z puszki
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka jalapeno w zalewie
0,5 łyżeczki kuminu
łyżeczka kolendry mielonej
30 g sera cheddar
pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, aby nadać jej wyjątkowy smak. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem, mieszając co chwilę.
Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.
|