w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jak osiągnąć poziom „master”?
data publikacji: 12-02-2017 r.
Smażony, pieczony lub gotowany, ale koniecznie doskonale przyprawiony – kurczak smakuje dobrze pod każdą postacią. Jak osiągnąć poziom „master”? Oto 5 kroków do przygotowania idealnego kurczaka.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Krok 1 – doskonałe mięso
Wybierając mięso drobiowe, najpierw należy zwrócić uwagę na jego barwę, zapach i powierzchnię. Świeże będzie mieć kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, a aromat nie powinien budzić naszych wątpliwości. Powierzchnia kurczaka ma być gładka, sucha i matowa. Mięso należy kupować w sprawdzonych miejscach. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, powinno się sprawdzić jego datę ważności (jeśli mięso jest zapakowane próżniowo). Która część kurczaka nadaje się do pieczenia, a która do smażenia?
cały kurczak – idealny do upieczenia w piekarniku w całości, a także do przyrządzenia rosołu;
pierś z kurczaka – najbardziej popularna część, której delikatne mięso nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania,
udko i podudzie – najlepsze są pieczone i grillowane, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pasztetów,
skrzydełka – chrupiące z piekarnika lub patelni stanowią pyszną przekąskę.

Krok 2 – ziołowa marynata
Mięso z kurczaka będzie świetnie smakowało, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Możemy sięgnąć po marynaty tradycyjne, z najczęściej goszczącymi w naszych kuchniach ziołami, lub orientalne, z dodatkiem przypraw egzotycznych.
Każda marynata powinna mieć swój bazowy składnik. Może to być oliwa z oliwek, która zapobiega wysuszeniu mięsa, albo jogurt naturalny. Na jego bazie przygotowuje się lekką marynatę, która wraz z przyprawami po upieczeniu przywrze do powierzchni mięsa i stworzy rodzaj panierki. Natomiast koncentrat pomidorowy może stać się podstawą ostrzejszych marynat.
Do pałek z kurczaka najlepiej pasować będzie marynata z miodu i cytryny. Słodycz pierwszego składnika zostaje wtedy przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu kompozycja zyskuje ciekawy posmak. „Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, sok i skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Możesz zastąpić ją limonką, pamiętaj jednak, że jest ona mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Pałki z kurczaka podaje się z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Do tego ulubiona sałatka i gotowe!

Pałki kurczaka z cytryną i miodem
Składniki:
700 g udek z kurczaka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki octu jabłkowego
skórka otarta z 1 cytryny
segmenty wycięte z 2 cytryn
kilka gałązek tymianku
2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.
2. Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.
3. Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

Krok 3 – idealnie doprawione
Jeśli nie zdążymy wcześniej zamarynować mięsa, musimy je koniecznie doprawić. Kurczak to mięso delikatne, dlatego przyprawy nadają mu charakter i potrafią całkowicie zmienić jego smak. Curry, estragon i tymianek to przyprawy niemal stworzone do drobiu. Ponadto rozmaryn zaostrzy smak pieczonych nóżek, a szczypta oregano podkreśli smak drobiu dodawanego do zapiekanek. Gotowane mięso warto doprawić koperkiem, pieczone udka – szałwią.
Dzięki odpowiednim przyprawom można w domowej kuchni przygotować kurczaka w wersji orientalnej – na przykład po indyjsku. „Tajemnica tego dania tkwi w aromatycznej kompozycji przypraw. Przygotujesz ją z kilku składników: kremowego jogurtu naturalnego, pełnego smaku curry oraz mieszanki ziół i przypraw zamkniętych w przyprawie Knorr. Jeśli chcesz podkręcić smak kompozycji, dodaj do niej posiekaną kolendrę. Mięso natrzyj i pozostaw na 10 minut, ale im dłużej, tym lepiej – chodzi o to, by przeszło orientalnym aromatem. Smaż je na patelni grillowej po 4-6 minut z każdej strony” – radzi szef kuchni Knorr. Soczystego i miękkiego kurczaka podaje się z ryżem z odrobiną curry, aby miał lekko żółty odcień.

Kurczak z grilla po indyjsku
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
2 łyżki curry
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
2. Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem i curry, dla nadania niezwykłego aromatu. Możesz dodać też świeżą kolendrę. Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.
3. Smaż kurczaka na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby był miękki i soczysty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje z ryżem.

Krok 4 – pieczenie czy smażenie?
Kurczaka można przyrządzić w każdy sposób! Pieczony w całości, jako chrupiące udka w panierce albo w wersji gotowanej. Można również usmażyć go na patelni albo podać z grilla. Stawiamy na podanego w całości? „Powinno się go piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Kurczak o wadze około 1,5 kg potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada dodatkowe 20 minut pieczenia. Jeżeli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóż na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, zanim zaczniesz kroić go na porcje”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto król stołu w pełnej krasie! Jako dodatek najlepiej sprawdzą się pieczone warzywa:

Złoty pieczony kurczak
Składniki:
cały kurczak (ok. 1,5 kg)
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ziemniaki
2 marchewki
2 czerwone cebule
łyżka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, aby nadać smak. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.
2. Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki. Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.
3. Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.

Krok 5 – dodatki do kurczaka
Dodatki zależą od sposobu przyrządzenia kurczaka. Kotlety drobiowe najlepiej podać z ziemniakami lub ryżem i sałatką. Udka czy skrzydełka możemy piec od razu z warzywami: ziemniakami, marchewką, pomidorami, cebulą. Warto do nich przyrządzić domowy dip. Kurczak z grilla? Wymaga sałatki i podkreślającego smak sosu.

Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami
Składniki:
kurczak cały
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
50 g masła
sok z połowy cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
500 g pomidorków koktajlowych
5 szalotek
łyżka kaparów
100 g czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.
2. Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
3. Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.
4. Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.
5. Udka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jak osiągnąć poziom „master”?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB