|
Taka kompozycja nie tylko rozgrzeje każdego zmarzlucha, ale też dostarczy składników mineralnych:
Zupa z dyni i pora
Składniki:
por
mała dynia
2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
zielone jabłko
litr wody
200 ml mleka
4 łyżki oliwy
cebula
szczypiorek do dekoracji
gęsta śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
Pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i całość dalej smaż.
Gdy cebula i por zrobią się rumiane, wlej litr wody, dodaj mleko oraz kostki Knorr, dla nadania zupie smaku.
Dynię przetnij na ćwiartki, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. Podobnie zrób z jabłkiem.
Dodaj dynię i jabłko do zupy i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.
Zupę wlej do miseczek. Powinna być gęsta. Na wierzchu zrób dekorację ze śmietany i szczypiorku. Podawaj np. z krakersami.
|