|
Zamiast świeżych warzyw można użyć mrożonych lub suszonych, które podczas procesu suszenia nie tracą wszystkich swoich wartości odżywczych.
Kapusta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, dlatego sprawdzi się w postaci surówki do zimowego obiadu:
Surówka z kapusty czerwonej
Składniki:
300 g kapusty czerwonej
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
3 łyżki oliwy
jabłko
cebula
sok z cytryny
łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.
Następnie odcedź i ostudź.
Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.
Sos sałatkowy Knorr dla smaku połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.
Ponadto ziemniaki wcale nie muszą być nudne! Można je podać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także uczynić składnikiem sałatek, na przykład tej z wędzonym łososiem. „Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Składniki:
200 g łososia wędzonego
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
5 ziemniaków
czerwona cebula
łyżka musztardy francuskiej
4 jajka
80 g czarnych oliwek
mały pęczek szczypiorku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.
Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.
Sos sałatkowy Knorr dla smaku wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.
Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.
|