Specjalnie dla tych, którzy szukają nowych smaków, Łowicz przygotował propozycje śniadań – dla niej i dla niego.
Najczęstsze śniadanie w polskim domu to kanapki. Pieczywo posmarowane masłem, do tego wędlina lub żółty ser. Czasami pojawia się jajko, płatki z mlekiem lub jogurtem. Rzadziej jajka, ser biały, parówki, czy mussli1. Zazwyczaj jedzone jest w pośpiechu i nie sprawia żadnej radości. A gdyby tak podejść do śniadania inaczej? Łowicz podpowiada jak sprawić aby ta chwila była wyjątkowa i taka, że Łooo!
Śniadanie dla niej
Batoniki z ziaren i figowego dżemu
80 g migdałów
80 g orzechów laskowych
garść ziaren słonecznika
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
słoik dżemu Łowicz 100% z owoców figa
szczypta soli
szczypta cynamonu
Migdały, pestki i orzechy mielimy na niezbyt drobne kawałki. Dodajemy dżem Łowicz 100% z owoców figa, a także kakao, cynamon, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą jednolitą maskę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika. Wstawiamy na noc do lodówki lub zamrażalnika. Rano wyjmujemy i kroimy na prostokątne batoniki. Owijamy w paseczki papieru do pieczenia, przewiązujemy sznurkiem lub wstążeczką.
Koniecznie podajemy ozdobione kwiatkiem!
Śniadanie dla niego
Owocowe tacos z dżemem ananasowym
4 tortille kukurydziane
30 dag twarogu śmietankowego
4 łyżki naturalnego śmietankowego jogurtu
niskosłodzony dżem ananasowy Łowicz
świeża kolendra
Twarożek mieszamy z jogurtem, tak aby powstał twarożkowy mus. Tortillę podgrzewamy z dwóch stron na suchej patelni, a następnie wypełniamy twarożkiem. Na każdej kładziemy dwie, trzy łyżeczki niskosłodzonego ananasowego dżemu i posypujemy pyszną kolendrą. Tacos można przed podaniem spiąć wykałaczką lub ułożyć ciasno w koszyczku.